Valg af velomobil

Vi vil prøve at hjælpe dig med at danne et indtryk af hvad en velomobil er og hvilke fordele den har. Yderligere vil vi komme ind på nogle punkter, som du bør overveje, inden du begiver dig ud i en prøvetur. Ligeledes hjælpe dig til bestemmelse af hvilken velomobilmodel du er til. 

Hvad er en velomobil?

En velomobil er primært en liggecykel, bygget op over en selvbærende skal. Skallen er i de fleste tilfælde, den bærende del af cyklen, hvorpå krank, gear etc. er bygget ind i. Skallen har yderligere til formål at give ly for vind og vejr. Grundformen for en velomobil er hyppigst en 3 hjulet liggecykel, dog forekommer de også som 2- eller 4 hjulet. Der er fordele og ulemper ved de forskellige konstruktioner. Vi vil her forsøge at give et objektivt syn på forskellen imellem velomobiler samt almindelige opretsiddende cykler.

Fra opretsiddende cykel til velomobil

Hvad kan du så forvente når du første gang prøver en velomobil set i forhold til en almindelig cykel? Mange har sikkert prøvet at have ondt forskellige steder efter længere cykelture, om det er på en racercykel eller en almindelig citybike. Først og fremmest vil man opleve en mere behagelig cykelstilling i en velomobil. På en almindelig cykel oplever mange smerter i følgende punkter : 

Områder med smerter på almindelig cykel.


Håndled

Håndled

Skuldre

Skuldre

Ryg

Ryg

Nakke

Nakke

Knæ

Knæ

Ryg

Kørestillingen i en velomobil er som at sidde i en lænestol. Du har fuld rygstøtte hvilket mindsker belastningen markant på læn set i forhold til en almindelig cykel.

Håndled

Da styret i en velomobil enten er lavet som ”kampvognsstyring” eller som almindelig centerstyring hvor du har rattet placeret på maven, hviler dine hænder igen i en position hvor der ingen pres er på disse led. Slut med sovende hænder og ømme håndled.

Nakken

Da du ikke skal vride nakken bagover for at have et godt udsyn, har du igen en mere behagelig køreposition. Du har i de fleste velomobiler mulighed for at have en nakkestøtte, så du kan hvile hovedet og på den måde igen mindske presset på nakkemusklerne.

Skuldrene

Bliver aflastet ved at du ingen pres har på dine håndled. Yderligere har du mulighed for at installere albuepuder som gør det muligt 100% at hvile armene så du ikke på noget tidspunkt er nødt til at sidde og spænde unødigt i sener og muskler. Dette giver en fantastisk afslappet kørestil.

Knæ

Er normalt meget udsat, specielt om vinteren på almindelige cykler, grundet den kolde luft. I en velomobil er din krop beskyttet mod vind og vejr og derfor oplever du heller ikke den samme afkøling som på en almindelig cykel.


Er alt ved en velomobil så kun godt?

Vi vil jo helst sige ja men velomobilen har også sine begrænsninger og udfordringer. Hvis vi skal kigge på de punkter vi netop har nævnt så er en af punkterne vigtigt at have med her. Knæ og overbelastning er en af udfordringerne i en velomobil.

Kommer du fra en almindelig cykel har man typisk en tendens til at bliver meget overrasket over velomobilens potentiale i hastighed. Da du sidder med god rygstøtte giver det dig mulighed for at lægge væsentligt flere kræfter i pedalerne, og det glemmer folk en gang i mellem. Du bruger nogle andre muskler i en liggecykel og skal derfor have i mente, at du skal træne dig langsomt op inden du giver den fuld gas.

Når det er sagt så vil vi mene at fordelen ved en velomobil, set i forhold til fysiske skader, er at foretrække da du ikke belaster din krop så meget som på en almindelig cykel. Hvilke fordele har en velomobil så set i forhold til en almindelig cykel? Vi vil prøve at stille nogle punkter op her som fremhæver netop fordelene ved velomobilen sammenlignet med den almindelige racer- bycykel.

Beskyttet mod vind og vejr

Da cyklen er bygget over en skal og personen typisk sidder næsten helt eller delvist indkapslet i denne giver den god beskyttelse mod regn og vind. Det betyder også at man kan undgå den tykke vinterpåklædning, da man fint kan holde varmen med almindeligt langt cykeltøj. Nogle modeller giver også mulighed for at have tag ( hood ) på som igen giver både hastighed men også en stor komfort specielt om vinteren.

Hastighed

Formen af skallen er typisk udviklet med henblik på at minimere luftmodstanden for at øge hastigheden. Det betyder også at du hurtigt vil opleve at velomobilen ”ruller” langt lettere end en almindelig cykel.
Det giver netop en stor fordel, hvis man ønsker at cykle længere ture alene, da man ikke er afhængig af andre ryttere for at kunne opretholde en god marchhastighed. Velomobilen er dog tungere end en almindelig racercykel, men grundet den aerodynamiske form vil man opleve at man oparbejder en del mere moment, når man når bakkerne, hvilket resultere i at man lettere kommer op af de små bakker end på en almindelig cykel.
De store bakker gør dog at man bliver langsommere end racercyklisterne, dog kan man slappe fint af og nyde udsigten i stedet, da man ikke skal koncentrere sig om balancen.

Vedligeholdelse

De fleste moderne velomobiler har i dag et lukket kæde- og gearsystem hvilket gør at cyklens sliddele holder langt længere end traditionelle cykler. Det er lidt sværere at komme til de forskellige dele, afhængig af velomobiltype, hvilket gør at det tager lidt længere tid at servicere disse cykler frem for almindelige.
Nogle ting er dog langt lettere på velomobilen, så som dækskifte. Mange moderne velomobiler har i dag monoophængte hjul, hvilket betyder du ikke skal have hjulet af for at lappe din slange eller skifte dæk.

Bagageplads

Afhængig af modellen så har velomobilen typisk god bagageplads. Det gør det muligt at have laptop, skiftetøj eller telt og sovepose med i cyklen uden at gå på kompromis med aerodynamiken. Dette gør velomobilen til en fantastisk cykel til pendling eller som erstatning for motorcyklen til touring.

Komfort

Igen afhængig af modellen så leveres de fleste velomobiler med affjedring i alle hjulene. Dette er med til at øge kørekomforten samtidig med at du sidder behageligt uden at overbelaste dine muskler i nakke, håndled og ryg. Hertil kommer god mulighed for at medbringe drikkelse, mad og bagage til turene. Det at velomobilen hyppist er bygget over 3 hjul gør, at du ikke skal bekymre dig om balance men blot kan læne dig tilbage i sædet og nyde naturen, mens du skyder en god fart på din rejse.


 Hvilken velomobilmodel er så den rigtige for dig? 

Testkørsel

Inden man begiver sig ud på sin første prøvetur er det en god idé lige at gøre sig nogle tanker omkring brugen af velomobilen. Hvad skal den bruges til?

 • Pendling

 • Cykelløb

 • Motion

 • Touring

 • Fornøjelse

 • Bil nr 2

 • Lidt af hvert

Den bedste velomobil

Der findes ikke rigtigt en velomobil som er bedst til det hele. Det drejer sig om at finde den rigtige med de kompromiser, som man er villig til at indgå. Nogle er hurtige, andre bedre egnet til bykørsel og igen andre er lettere at vedligeholde. Hvordan finder du så den rigtige? Her er lidt hjælp til de spørgsmål du kan stille dig selv:

 • Hvad skal cyklen bruges til?

 • Vil du selv vedligeholde den?

 • Skal der være fokus på driftssikkerhed?

 • Hastighed eller komfort?

 • God til bykørsel eller de lange ture?

 • Skal cyklen bruges på dårlige veje/cykelstier?

 • Design?

 • Med eller uden tag?

 • Åbne eller lukkede hjulkasser

 • Med eller uden motor

 • Indstigning i velomobilen


Valget

Du kan ikke vælge din velomobil ud fra Youtubevideoer eller billeder. Man kan godt have en idé om hvilken cykel man synes bedst om, når du kigger på design, men det vigtigste ved valget af en velomobil er pasformen. Det kan du kun finde ud af ved at prøve en tur, hvor cyklen er indstillet korrekt til dig. Det er yderst vigtigt at cyklen passer til dig. Den må ikke være for stor men ej heller for lille. Du skal have en behagelig kørestilling samt et godt udsyn når du sidder i cyklen.

Det er derfor vigtigt, at når du har fået en idé om, hvad du kunne tænke dig at bruge velomobilen til, at du kommer ind forbi os og får en snak om de forskellige modeller. Vi vil derefter sørge for at indstille velomobilen til dig, så du får den bedst mulige oplevelse under en prøvetur.

Har du spørgsmål til Velomobilen står vi altid klar til en snak og gerne en prøvetur i en af vores mange velomobiler. Det er vigtig for os at du vælger rigtigt første gang, så du får en god oplevelse af Velomobilens muligheder.

Vi ser frem til at hjælpe dig godt på vej.

Velomobilcenter.dk